Af, Sta en Zit aanleren.

Oefening “Zit”

Als je start met het trainen van je puppy of jonge hond, lees dan eerst onderstaande tips:

 • Begin je training in huis, zonder afleiding van andere mensen of dieren.
 • Train maximaal 2 x 5 minuten per dag met je puppy. Niet langer, niet vaker. Geef je puppy de tijd om na te denken over de oefeningen. Dan pas blijft je training ook echt “hangen”.
 • Bij het aanleren van de oefeningen “Af” ,”Sta” en “Zit” is het de bedoeling, dat je eerst de beweging gaat aanleren, voordat je een commando gaat geven. Ga dus geen 10 keren ZIT roepen, als je puppy nog niet begrijpt wat je daarmee bedoeld.
  Klik op de link hieronder om de video met uitleg te bekijken.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZlCnftchhLs
 • Zorg voor super lekkere, kleine beloningsbrokjes. Ga met je puppy naar een dierenwinkel. Vraag bij de kassa om proefzakjes beloningsbrokjes. Neem drie verschillende soorten mee naar huis en laat thuis jouw puppy kiezen. Daarvan koop je een grotere hoeveelheid om mee te gaan trainen.
 • Neem als baasje de tijd voor het aanleren van deze oefeningen. Iets met haastige spoed….
 • Soms voert een puppy de oefening niet uit, zoals jij graag ziet.
  Het kan zijn dat hij jouw aanwijzingen niet volgt of begrijpt. Blijf geduldig en blijf zelf rustig en duidelijk met je aanwijzingen. Honden begrijpen emoties zoals frustratie en boosheid niet. Deze emoties zorgen niet voor een goede relatie gebaseerd op vertrouwen. Blijf dus rustig en geduldig tijdens je training. Lukt het niet, dan stop je de training.
  Morgen weer een dag.

De oefening AF.

Deze AF oefening kun je op 2 manieren trainen.
1>
Houd een brokje voor de neus van je hond en beweeg het brokje naar beneden en houd het even stil tussen de voorpoten van je puppy. Wacht even….tot je puppy het brokje daar ook ziet. Als je puppy het wil gaan pakken, beweeg jij je hand rustig van het puppy af naar voren. In het gunstige geval gaat je puppy er achteraan kruipen met zijn voorpoten en gaat hij liggen. Als hij dat doet geef je rustig de beloning en zeg ja Braaaffff AF, of Liggen of Down, het maakt niet uit welk commando je gebruikt. Maar gebruik wel steeds hetzelfde commando.
Als je puppy het niet snapt en gaat opstaan, dan begin je rustig opnieuw. Misschien bewoog je je hand te snel, te ver van je puppy vandaan. Beloon elke kleine poging met je stem.
2>
Wat je ook kunt doen is het volgende:
Ga met je billen op de grond zitten en trek je knieën een beetje op, zodat er een ruimte onder je benen ontstaat. Pak een brokje en lok je puppy onder je benen door. Kruipt hij onder je knieën door dan stop je je hand als je puppy onder je knieën is gaan liggen. Braafff liggen, of AF of Down zeg je dan en geef je puppy het beloningsbrokje.

De oefening ZIT.

Pak een beloningsbrokje en beweeg het rustig naar de neus van je puppy. Op het moment dat hij het wil pakken, beweeg je het rustig omhoog, over zijn koppie naar achteren.
Doordat je puppy omhoog gaan kijken, gaan de meeste puppy’s zitten. Als je puppy zit, geef je meteen het brokje vervolgt door Braafff Zit.
Beweeg je het brokje te hoog? Dan is de kans groot dat je puppy gaat op staan of opspringen.
Beweeg je het te snel, dan volgt je puppy het brokje niet. Beweeg je hand dus rustig. Bijt je puppy in je vingers? Maak een vuist en geef het puppy het brokje pas als hij echt zit.
Zeg geen nee als je puppy bijt, maak een vuist en blijf rustig door trainen. Als je Nee zegt, ontmoedig je je puppy en dat is niet wat je wilt.

De oefening STA.

De oefening Sta lijkt erg makkelijk, maar veel puppy’s gaan heel erg snel weer zitten, nadat ze een beloning hebben gekregen.
Het is dus erg belangrijk, dat je al heel snel je puppy gaat leren, dat STA gevolgd wordt door een rustig vervolg, waardoor blijven staan leuker is dan snel te gaan zitten. En dat vergt RUST en GEDULD van jou.

Als je de oefening Sta wilt gaan aanleren, zorg er dan eerst voor dat jij op dezelfde hoogte zit als je puppy. Hoe hoger jij zit, hoe meer geestelijke overwicht je hebt op je puppy. Je kijkt immers letterlijk neer op je afwachtende puppy.
Onzekere, schrikkerige puppy’s zullen de oefening Sta misschien helemaal niet comfortabel vinden om uit te oefenen, als jij hoger zit.
Ga dus op de grond zitten voor je puppy.

Pak een lekker brokje en houd dat voor de neus van je pup of jonge hond. Trek het rustig zo’n 15 cm naar voren, zodat je hond gaat opstaan om het brokje te pakken.
1> De eerste week, niet korter, geef je meteen het beloningsbrokje en zeg je Braafff Sta. Daarna zeg je meteen “Vrij”.
2> De tweede week, niet korter, geef je het brokje niet meteen, maar zeg je eerst Braaffff Staaa, en meteen erna geef je het brokje. Je stelt het geven van het brokje dus uit met twee a drie tellen. NIET LANGER!
3> De derde week, niet eerder, geef je het brokje pas na 5 tellen, niet meer, niet te snel gaan.

Zo bouw je de oefening, heel rustig aan uit.
Ga je te snel, dan gaat je puppy weer zitten.
Ga je te snel met de uitbreiding, dan leert je puppy niet dat blijven staan erg leuk is.
Kijk dus goed naar je eigen hond. Wordt hij onrustig? Vang het op met je stem, werkt dit niet geef dan sneller je beloning.
Werk samen met je hondje zodat hij leert dat hij op jou kan vertrouwen.

Hieronder vind je de link naar de video, waarbij ik uitleg geef over de bewegingen die jij maakt met je hand.
Dit om je hond zonder stem commando in de juiste positie te sturen.
https://youtu.be/ZlCnftchhLs

Begrijp je iets niet of lukt het je niet?
Meld je aan voor een 1-op-1 coaching gesprek.
Ik spreek je dan een half uur persoonlijk via videobellen.
Ik ga je persoonlijk helpen met jouw vragen over deze training.
https://www.ingridmeijer.nl/1-op-1-coaching-gesprek/