Angstig gedrag

Socialiseren is herhalen, herhalen, herhalen van je getrainde oefeningen en getrainde ervaringen.
Mensen die een Border Collie pup hebben zijn vaak terecht erg trots op het feit hoe snel onze Border Collies bepaalde oefeningen aanleren. Erg prettig is dat.
Echter…jouw Border Collie puppy gaat door verschillende levensfasen heen. Dat betekend dat je de getrainde oefeningen dus na een maand ongeveer allemaal weer zal moeten herhalen, als je wilt dat jouw hond na een jaar nog steeds zo goed alles opvolgt en ondergaat wat je hem hebt aangeleerd.

Vanaf 12 weken gaat jouw puppy namelijk in de angstfase. En dan zou het kunnen zijn dat jouw pup ineens angstiger, of terughoudender reageert op wat je jouw pup hebt aangeleerd.
Als je een ervaring of oefening herhaalt dan herkent jouw pup het van de vorige keer en zal hij minder angstig gaan reageren.

Herhalen is dus erg belangrijk. Herhalen van oefeningen en Herhalen van ervaringen, zoals bijvoorbeeld een ritje met de bus of trein als je wilt dat jouw hond dat later gewoon gaat vinden.
De eerste angstfase duurt het langst, van 12 weken tot ongeveer 6 maanden duurt deze en je kunt dan merken dat jouw puppy sneller schrikt en angstiger kan reageren.
Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
Blijf zelf rustig als je hond ineens ergens angstig op reageert.

Stel jouw hond reageert erg angstig op de omgeving.
Hoe kun je dan met je hond gaan trainen?

Mijn advies is :
πŸ‘‰πŸ»Neem afstand.
πŸ‘‰πŸ»Zorg voor rust, steun je hond.
πŸ‘‰πŸ»Neem de tijd.

Als je puppy ergens van schrikt, vergroot dan eerst de afstand tot dat geen waar je hond van schrok.
Daarna stel je hem gerust.
Dat doe je door van een afstand alles te bekijken.

Neem daarvoor de tijd. Laat je hond ervaren dat het allemaal best mee valt, maar laat jouw hond in zijn eigen tempo de wereld verkennen.

Vroeger werd er vaak vertelt, dat je een angstige hond niet mocht aaien, zelfs moest negeren. Maar nieuwe gedragsonderzoeken hebben uitgewezen, dat het juist beter is om je hond wel te aaien of te omarmen en rustig toe te spreken. Daarvan worden honden sneller rustig en jouw jonge hond leert op jouw steun te kunnen bouwen. Dat creeΓ«rt vertrouwen.

Ik lees vaak online, dat mensen helemaal stoppen met trainen, zelfs stoppen met wandelen. Dit verdiend geen hond!
Ga rustig aan bouwen aan het vertrouwen tussen jou en je Border Collie. Maak erg kleine stapjes in je training, maar houd vol!
Ga in een tempo dat jouw jonge Border Collie aan kan.

Ik begeleid jouw graag met je training. Ik heb dat goed opgebouwde stappenplan al geschreven. Jij hoeft dit alleen nog maar te volgen.
Heb jij vragen over angstgedrag?
Stuur mij een bericht en ik ga je helpen.