Overal in bijten

Puppy’s hebben vlijmscherpe tandjes voordat ze hebben gewisseld. Veel mensen met puppy’s hebben dat ervaren.
Ze lopen met krassen op hun handen, armen of benen.
Moet je dit bijten zomaar toelaten?
Of moet je er iets aan doen?

Er zijn diverse vormen van bijten.
1 Je hebt bijten om te ontdekken wat het is.
2 Je hebt bijten om je grenzen aan te geven.
3 Je hebt bijten om jou als baasje te testen.
4 Je hebt bijten van vermoeidheid.
5 Je hebt bijten van angst.

Welke vorm van bijten kun je gewoon toelaten? En bij welke vorm van bijten moet je ingrijpen?
Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te weten wat de reden is van het bijten.

1> Bijten om te ontdekken wat het is.
Puppy’s ontdekken de wereld met hun bekkie. Ze bijten overal in om te ontdekken wat het is. Ze proeven, ontdekken hoe hard iets is, testen hoe hard ze in iets mogen bijten.
Het is aan jou als baasje om duidelijk aan te geven waar je puppy wel in mag bijten en hoe hard je puppy mag bijten in jou.
Dat doe je door niet al het bijten af te straffen met een NEE. Maar er moet een vervolg op komen. Dus Nee, niet in de meubels bijten en daarna geef je je puppy iets waarin hij wel mag bijten en zeg je BRAAFFF. Zo ben je jouw puppy aan het leren welke vorm van bijten wel en niet oke is.

2> Bijten om je grenzen aan te geven.
Mensen zijn vaak geneigd om hun hond aan te raken of zelfs te pakken, als hij niet doet wat wordt gevraagd. Daarmee dring je de persoonlijke ruimte binnen van je hond, en dat op het moment dat jij boos of ongeduldig of gefrustreerd bent.
Bij gevoelige Border Collies resulteert dit vaak in bijten. Dit doen ze omdat ze schrikken van het feit dat ze ineens worden vastgepakt.
Het gaat altijd ten koste van het vertrouwen tussen jou en je hond.
Beter is het om je hond te lokken met iets lekkers en een vrolijke stem. Heb geduld! Forceer niks. Tel tot 10!!
Fysiek contact kan alleen als je zelf rustig bent.

3> Bijten om jou als baasje te testen.
Border Collies zijn erg slimme honden. Ze zijn het liefste met jou bezig, het liefste de hele dag. Maar als je niet oppast, kun je dan een Border Collie krijgen, die jouw om aandacht gaat vragen.
Het is dus belangrijk, dan je niet in gaat op dit gedrag.
Geef je hond in ieder geval twee keer per dag 5 a 10 minuten geestelijk vermaak. Zodat je een hond hebt die geestelijk moe is. Doe je dit niet of niet genoeg, dan kun je een Border Collie krijgen die jouw aandacht gaat opvragen. En negatieve aandacht is ook aandacht!
Kijk in mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden “On the Road-Again” voor leuke denkspelletjes, die je met jouw puppy dagelijks kunt doen, voor geestelijk vermaak.

4> Bijten van vermoeidheid.
Puppy’s en jonge honden hebben veel slaap nodig. Zo’n 16 tot 18 uur per 24 uur.
Border Collies zijn honden die graag bij jou in de buurt zijn. Het kan zijn dat jouw puppy steeds achter jou aan loopt als jij opstaat. Daardoor krijgt en neemt je puppy te weinig rust. Het kan zijn dat jouw puppy aan het einde van de dag ineens een heftige bui krijgt.
Ze worden dan heel erg hyper, gaan rond racen, vaak blaffen en ze kunnen dan ineens overal in gaat bijten. Niks is meer veilig.
Dan komt omdat je puppy over vermoeid is en aan het vechten is tegen de slaap. Als jij een puppy hebt die dit gedrag vertoont, dan zul je gedurende de dag jouw puppy moeten verplichten zijn rust te nemen. Na elke uitlaatbeurt leg je jouw puppy verplicht even in de bench met een lekker botje waarop hij kan kluiven. Van kluiven worden honden rustig. In het begin zou je puppy best kunnen gaan protesteren, maar houd vol.
Je helpt je puppy hier namelijk erg veel mee.
Honden die te weinig rust krijgen, kunnen snel heel erg hyper en overprikkeld worden.

5> Bijten van angst.
Border Collies zijn gevoelige honden, maar ook erg slimme honden, die leren door ervaringen op te doen. Als er een drukke hond hun persoonlijke ruimte binnen komt, kan het zijn dat een jonge hond daarvan angstig wordt.
Vaak geeft een angstige hond een klein signaal aan de andere hond, maar als dat niet wordt gezien, dan kan jouw hond van zich af bijten of snauwen. De andere hond schrikt en vergroot zo snel mogelijk de afstand tot jouw jonge Border Collie.
Jouw hond ervaart dus dat het succesvol is om van je af te bijten of snauwen, want het creeërt de grotere afstand tot de andere hond, waarbij jouw hond zich veiliger voelt.
Hoe kun je jouw hond hiermee helpen, zodat het bijten niet vaker of erger wordt?
Zorg ervoor dat je opkomt voor jouw Border Collie. Zie je dat jouw hond ongemakkelijk wordt van een andere hond, vergroot dan de afstand tot die andere hond, en leid jouw hond af met een leuk spelletje. Kijk in mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden On the Road-Again” voor tips hoe je jouw hond hierin kunt begeleiden.

Benchtraining

Als je een Border Collie puppy hebt gekocht, dan is het verstandig om meteen ook een bench aan te schaffen.
Die gaat je namelijk enorm helpen om je puppy te leren om zijn rust te nemen.
Border Collie’s staan erom bekend de hele dag maar door te gaan. Ze zijn snel afgeleid, nemen daardoor vaak te weinig rust op een dag.

Rust is erg belangrijk voor puppy’s.
Tijdens de slaap verwerken jonge honden opgedane prikkels.
Wil je een geestelijk rustige hond?
Zorg dan voor voldoende rustmomenten.
Elke hond heeft zo’n 16 tot 18 uur per dag rust nodig.
Zorg je niet voor voldoende rust?
Dan kan jouw lieve Border Collie puppy enorm hyper, bijterig en blafferig worden.
Zorg voor een goede balans.

Maar hoe leer je jouw puppy nu aan dat de bench zijn eigen veilige plek is?
Stel je puppy valt bij jou in slaap. Dan til je elke keer voorzichtig je puppy op en leg je hem in de bench. Laat de eerste week het deurtje open. De tweede week leg je jouw puppy weer in de bench als hij ergens anders in slaap valt. Maar dan doe je het deurtje dicht. Het kan zijn dat je puppy dan gaat piepen of zelfs blaffen.
Als dat zo is ga je naast de bench op de grond zitten en blijf je rustig tegen je pup praten, tot hij rustig wordt.
Geef je puppy een lekker botje in de bench en geef je puppy al zijn maaltijden van de dag ook in zijn bench.
Zo leert de pup dat de bench zijn eigen veilige plek is.
Zorg voor rust in en om de bench, straf je hond dus nooit, of stuur hem nooit voor straf in de bench, want dat zorgt niet voor rust en vertrouwen.

Leren alleen zijn

Bij het aanleren van het alleen zijn is het raadzaam om de training in hele kleine stapjes op te bouwen.
Ga je te snel, dan kan jouw puppy verlatingsangst ontwikkelen. Lees eerst de basis do’s en don’ts. Volg daarna het aangegeven stappenplan.

Do’s:
Als je puppy in slaap valt, leg je je puppy elke keer rustig in zijn bench. Laat het deurtje open, zodat als je puppy weer wakker wordt hij er zo uit kan lopen. Geef je puppy zijn eten elke keer in zijn bench. Krijgt hij een speeltje of brokje? Geef het in de bench. Zo gaat je pup de bench als vertrouwde plaats zien en dat is een goede basis. Hang aan de tralies van de bench een waterbakje, zodat jouw hond ook in de bench kan drinken. Leg een kleed of deken op de bench, zodat een soort veilig holletje wordt. Laat de voorkant altijd open, zodat je hond jou nog kan zien.
Don’ts:
Straf je puppy nooit als hij in de bench onrustig wordt. Ga naast de bench op de grond bij je puppy zitten en praat rustig tegen je puppy. Zodra hij rustig is geworden zet je het deurtje weer open.
Zet de bench op een plek waar je veel bent, het liefst in de woonkamer, maar zet de bench niet voor de verwarming of kachel.

Stappenplan: leren alleen zijn

Lees het stappenplan hieronder.
Breid pas uit, als het goed gaat, daarbij is het erg belangrijk dat je jezelf en je hond geen tijdslimiet oplegt.
Een tijdslimiet geeft geen rust, niet voor jou en niet voor je puppy.

Week 1:

Als je je puppy net in huis hebt, is het verstandig om je puppy nog niet meteen alleen te laten. Je puppy moet eerst wennen aan zijn nieuwe woonomgeving zonder moeder en broertjes en zusjes.
Je puppy heeft die eerste week echt jouw steun en aanwezigheid nodig.
Wat je al wel kunt doen is het volgende: elke keer als je puppy gaat slapen leg je hem voorzichtig in zijn bench. Laat het deurtje open, zo kan je puppy er weer uit als hij wakker wordt.

Week 2:

In de tweede week ga je jouw puppy al een beetje voor bereiden op het even heel erg kort alleen zijn. Maar je laat hem nog niet echt alleen.
Je begint als volgt: Als je puppy gaat slapen ergens buiten de bench, dan leg je je puppy rustig in zijn bench. Nu doe je wel het deurtje dicht. Als je puppy wakker wordt en gaat piepen, ga dan voor de bench op de grond zitten. Praat rustig tegen je puppy en aai je puppy door de tralies heen totdat hij weer rustig is geworden. Pas als je je puppy rustig hebt gepraat, doe je het deurtje weer open.
Ga meteen met je puppy naar buiten voor een plasje of meer.

Week 3:

Pas als je puppy rustig blijft in de bench, kun je gaan uitbreiden.
Je puppy kan last krijgen van verlatingsangst als je te snel gaat.
Als je puppy rustig blijft als hij in de bench is met het deurtje dicht, kun je twee tellen uit het zicht gaan en meteen weer terug komen.
Jouw puppy leert zo dat jij af en toe even uit het zicht bent, maar altijd weer terug komt.
>Als je puppy rustig is gebleven beloon je dat en laat je je puppy weer los en ga je weer voor een plasje of meer naar buiten.
>Als je puppy is gaan piepen toen je even uit het zicht verdween, zorg je er eerst voor dat je puppy weer rustig is, voordat je hem uit de bench laat. Ga voor de bench op de grond zitten en aai rustig je puppy door de tralies heen. Praat je puppy weer rustig. Daarna laat je je puppy los en ga je naar buiten voor een plasje of meer.

Na de derde week:

Als je puppy rustig is gebleven in de bench, toen je even kort uit het zicht was van je puppy, is dat natuurlijk supergoed.
Maar pas op, breid de tijd dat je je puppy alleen laat echt heel rustig aan op. Ga je te snel, dan kan je puppy nog steeds last krijgen van verlatingsangst en heel erg gaan piepen of blaffen.

Algemene tips om je puppy een beetje te helpen comfortabel alleen te blijven.

  • Leg een door jou gedragen oud shirt in de bench bij je puppy, jouw geur geeft je puppy rust.
  • Zet de radio of tv aan op kinderprogramma’s. Puppy’s worden vaak rustig van dat soort geluiden.
  • Dek je bench af met een doek, maar laat de voorkant altijd open. Door een doek op de bench krijgt de hond een geborgen gevoel van een veilig holletje.
  • Voer een gewoonte in, zodat je je hond voorbereid op het feit dat hij even alleen moet blijven. Ik geef mijn honden altijd een lekker koekje in hun bench en ik zeg: “Vrouwtje komt zo weer terug”.
  • Ga NOOIT stiekem de deur uit als je hond net ligt te slapen. Jouw puppy kan dan erg schrikken als hij weer wakker wordt als hij merkt dat jij er niet bent.

Duidelijk zijn naar je hond

Ik lees vaak in mijn Facebook groep Border Collie Pup Opvoeden “On the Road-Again”
>mijn hond bijt zo vaak, in mijn armen, benen of in de lijn.
>mijn hond springt steeds op de bank.
>mijn hond trekt aan de lijn en heeft geen oog voor mij.
>mijn hond…….enz.

Vervolgens is mijn vraag heb je jouw Border Collie al duidelijk aan geleerd welk gedrag jij wel graag ziet?
Dan blijft het meestal stil.
Ik hoor mensen denken, maar HOE DAN?

Het is in de opvoeding van honden erg belangrijk dat jij als baasje de grenzen aan geeft. Dit mag je niet, maar als je DAT doet ben je braaaffff. Precies in die volgorde ook, wil je een positieve band houden met jouw jonge Border Collie.

Als je elk gedrag wat je niet graag ziet alleen maar afstraft, leert je hond niet welk gedrag jij wel graag ziet, en je hond kan dan steeds meer onzeker worden.
Hem wordt immers niet aangeleerd hoe zich te gedragen. Je kunt van een jonge hond niet verwachten, dat hij dat zelf maar moet ontdekken.
Wees dus duidelijk naar je hond toe. Zo behoud je een band gebaseerd op vertrouwen en rust.

> Bijt jouw puppy in de tafelpoot? Dan zeg je “Nee” en daarna leid je je puppy naar een botje waarin hij wel mag bijten, dan zeg je “Braaffff”. Loopt hij meteen weer terug naar de tafelpoot, dan begin je opnieuw. Wees volhardend, meer volhardend als je puppy.
Zorg wel dat je niet boos wordt. Blijf rustig.
Lukt het niet? Voel je toch frustratie opkomen? Zet je puppy dan even buiten de roedel, dus uit het zicht. Even op de gang, tot jij weer rustig bent geworden. Daarna laat je je puppy weer terug los.
Zet je puppy nooit voor straf in de bench. De bench moet zijn veilige plek zijn, dat is het niet als je hem er voor straf in zet.

Omgaan met andere dieren in huis

Omgang met andere honden in huis.

Als je een pup of jonge hond in je huis haalt en er zijn al andere dieren in huis aanwezig, leer deze dan respectvol omgaan met elkaar. Honden mogen best hun grenzen aangeven, als een puppy te dichtbij komt. Dat is voor de pup een leerzame ervaring.
Maar mocht je van jouw al aanwezige hond weten, dat die soms best kan happen of bijten naar pups, bescherm je puppy dan eerst even.
Dat doe je door je oudere hond een tijdje op te sluiten in de bench.
De pup kan dan veilig snuffelen, zonder dat hij meteen wordt gebeten. De pup leert hiervan, dat je bij dit oudere hondje beter niet te dichtbij kan komen. Na de eerste ontmoeting laat je je oudere hond meteen los.
Laat het gebeuren, de eerste dagen zal best spannend zijn, maar jonge puppy’s leren snel. Ze leren dus ook, dat ze de oudere hond die kan bijten, beter niet kunnen uitdagen.

Omgang met andere diersoorten in huis.

Border Collie’s kunnen zich al snel focussen op andere dieren in huis. Ze gaan dan met hun koppie lager staan staren naar de andere dieren in huis. Dat komt omdat ze het een beetje spannend vinden. Maar als je Border Collie ervaart dat het andere dier van zijn staren onder de indruk is en weg loopt, dan kan het drijfinstinct van jouw Border Collie zijn aan gewakkerd. Het staren werkt, want het andere dier loopt bij de pup weg. Gedrag wat succes oplevert zal je puppy vaker vertonen, het drijfinstinct heeft het beoogde succes.

Border Collie’s zijn van oorsprong veedrijvers en het instinct zit er echt in. Ook al heb jij een Border Collie gekocht uit showlijnen.
Er wordt vaak beweerd, dat Border Collie’s uit showlijnen minder drijfinstinct hebben. Maar ook deze Border Collie’s kunnen veel werkvermogen in de genen hebben.

Wil je voorkomen dat jouw jonge Border Collie de hele dag achter jouw katten of andere dieren in huis aan jaagt, dan zul je jouw jonge Border Collie voldoende ander geestelijk vermaak kunnen bieden, zodat hij geestelijk tevreden is en blijft. Train 2 keer per dag kort met je jonge hond. Zo blijft de focus op jou en houden je andere huisdieren ook een rustig thuis.
Ben je op zoek naar leuke ideeën voor denkspelletjes?
Wordt dan lid van mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden On the Road-Again”. Onder de knop Gidsen in die groep vind je leuke ideeën voor diverse denkspelletjes, die je dagelijks kunt oefenen met je pup of jonge hond. Twee keer per dag 5 minuten is voldoende.

Hoe om gaan met visite?

Als je puppy net in huis is, heeft hij nog veel slaap nodig.
Geef je puppy een week de tijd om te wennen aan zijn nieuwe woonomgeving, voordat je familie en vrienden uit nodigt je puppy te komen bekijken.

Als er visite bij je thuis komt.

Als er visite bij je thuis komt, is het belangrijk dat je wat huisregeltjes af spreekt.
1> Ze mogen je puppy aaien, als het puppy zelf naar hun toe komt. Komt het puppy niet, dwing je puppy dan niet door hem op te pakken. Dat aaien komt dan bij een volgend bezoek. Pas als je puppy eraan toe is.
2> Ze geven het puppy alleen beloningsbrokjes, die het puppy al gewend is. Wacht met het geven van voer kadootjes, tot je puppy wat langer gewend is bij jou thuis. Soms krijgen puppy’s diarree van die nieuwe beloningen.
3> Ze aaien je puppy alleen als hij niet druk is, of als hij niet opspringt. Als je puppy opgewonden is van de drukte van het bezoek, dan zou het kunnen dat hij gaat opspringen. Als hij op dat moment wordt geaaid, dan leert hij dat opspringen hem iets oplevert en zal hij dat gedrag vaker laten zien.

Op visite gaan met je puppy.

Als je je puppy wil leren met je mee te gaan op visite, spreek dan eerst af met een goede vrienden, die een vloer hebben waar je ongelukjes makkelijk op kan ruimen.
Neem je puppy aangelijnd mee naar binnen. En spreek met je vrienden af, dat ze de pup pas aaien als hij rustig binnen is.
Sommige puppy’s vinden zo’n bezoek een beetje spannend en kunnen dan uit onderdanigheid een klein plasje doen.
Als je het puppy eerst binnen laat komen, is de ergste spanning eraf.
Neem een kleedje mee en een lekker botje, waarmee jouw puppy zich een tijdje kan vermaken.
Ga met je puppy op een rustige plek zitten, uit de loop, zodat je jouw puppy met een lekker bot op zijn kleedje kan leggen.
Beloon je hond met je stem als hij rustig blijft liggen.
Komt hij steeds overeind, geef je puppy dan zijn bot opnieuw en wijs naar het kleed. Verder kijk je je puppy niet teveel in de ogen.
Zo komt je pup niet in de verleiding om weer op te gaan staan.
Als jij rustig blijft zitten, zal je pup uiteindelijk leren, dat het bij jouw voeten liggen veilig is.
En dat is een handige oefening, die je overal kunt gebruiken.
Ga je naar een restaurant of terras? Leer je hond daar ook dat hij bij jouw voeten blijft liggen. Als je deze oefening veel herhaalt, raakt jouw jonge hond eraan gewend en zal hij steeds rustiger bij je voeten blijven liggen.

Minder doen, te veel activiteit

Er zijn Border Collie’s die van jongs af aan niet hebben geleerd hun rust te nemen.
Dit zijn honden die de hele dag maar “aan” blijven.
Daarmee bedoel ik dat ze hun rust niet nemen.
Elke hond heeft 16 tot 18 uur per dag rust nodig.
Deze rust is nodig voor het verwerken van alle opgedane ervaringen gedurende de dag. Na een training of wandeling zorg je dus dat jouw Border Collie gaat rusten.

Als jouw Border Collie geen vast schema heeft van activiteit en rust, dan zal jij dat aan je hond moeten aanbieden.
Er zijn mensen die hun hond de hele dag laten lopen.
Aan het einde van de dag kan een hond dan helemaal hyper worden en bijterig. Dat komt omdat jouw jonge Border Collie eigenlijk heel erg moe is maar niet wil toegeven aan zijn vermoeidheid.
Het is dan goed om je hond verplicht rust te geven in een bench of in een rennetje.

Wij willen onze hond tot niks verplichten.
Zonder rust verwerkt een Border Collie zijn opgedane prikkels niet en als er dan nog meer prikkels bijkomen, kan een hond TE gevoelig worden voor nieuwe prikkels.
En een hond die heel erg moe is, staat niet meer open voor nieuwe oefeningen, nieuwe trainingen.
Rust is dus essencieel!