Puppy’s hebben vlijmscherpe tandjes voordat ze hebben gewisseld. Veel mensen met puppy’s hebben dat ervaren.
Ze lopen met krassen op hun handen, armen of benen.
Moet je dit bijten zomaar toelaten?
Of moet je er iets aan doen?
Er zijn diverse vormen van bijten.
1 Je hebt bijten om te ontdekken wat het is.
2 Je hebt bijten om je grenzen aan te geven.
3 Je hebt bijten om jou als baasje te testen.
4 Je hebt bijten van vermoeidheid.
5 Je hebt bijten van angst.
Welke vorm van bijten kun je gewoon toelaten? En bij welke vorm van bijten moet je ingrijpen?
Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te weten wat de reden is van het bijten.
1> Bijten om te ontdekken wat het is.
Puppy’s ontdekken de wereld met hun bekkie. Ze bijten overal in om te ontdekken wat het is. Ze proeven, ontdekken hoe hard iets is, testen hoe hard ze in iets mogen bijten.
Het is aan jou als baasje om duidelijk aan te geven waar je puppy wel in mag bijten en hoe hard je puppy mag bijten in jou.
Dat doe je door niet al het bijten af te straffen met een NEE. Maar er moet een vervolg op komen. Dus Nee, niet in de meubels bijten en daarna geef je je puppy iets waarin hij wel mag bijten en zeg je BRAAFFF. Zo ben je jouw puppy aan het leren welke vorm van bijten wel en niet oke is.
2> Bijten om je grenzen aan te geven.
Mensen zijn vaak geneigd om hun hond aan te raken of zelfs te pakken, als hij niet doet wat wordt gevraagd. Daarmee dring je de persoonlijke ruimte binnen van je hond, en dat op het moment dat jij boos of ongeduldig of gefrustreerd bent.
Bij gevoelige Border Collies resulteert dit vaak in bijten. Dit doen ze omdat ze schrikken van het feit dat ze ineens worden vastgepakt.
Het gaat altijd ten koste van het vertrouwen tussen jou en je hond.
Beter is het om je hond te lokken met iets lekkers en een vrolijke stem. Heb geduld! Forceer niks. Tel tot 10!!
Fysiek contact kan alleen als je zelf rustig bent.
3> Bijten om jou als baasje te testen.
Border Collies zijn erg slimme honden. Ze zijn het liefste met jou bezig, het liefste de hele dag. Maar als je niet oppast, kun je dan een Border Collie krijgen, die jouw om aandacht gaat vragen.
Het is dus belangrijk, dan je niet in gaat op dit gedrag.
Geef je hond in ieder geval twee keer per dag 5 a 10 minuten geestelijk vermaak. Zodat je een hond hebt die geestelijk moe is. Doe je dit niet of niet genoeg, dan kun je een Border Collie krijgen die jouw aandacht gaat opvragen. En negatieve aandacht is ook aandacht!
Kijk in mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden “On the Road-Again” voor leuke denkspelletjes, die je met jouw puppy dagelijks kunt doen, voor geestelijk vermaak.
4> Bijten van vermoeidheid.
Puppy’s en jonge honden hebben veel slaap nodig. Zo’n 16 tot 18 uur per 24 uur.
Border Collies zijn honden die graag bij jou in de buurt zijn. Het kan zijn dat jouw puppy steeds achter jou aan loopt als jij opstaat. Daardoor krijgt en neemt je puppy te weinig rust. Het kan zijn dat jouw puppy aan het einde van de dag ineens een heftige bui krijgt.
Ze worden dan heel erg hyper, gaan rond racen, vaak blaffen en ze kunnen dan ineens overal in gaat bijten. Niks is meer veilig.
Dan komt omdat je puppy over vermoeid is en aan het vechten is tegen de slaap. Als jij een puppy hebt die dit gedrag vertoont, dan zul je gedurende de dag jouw puppy moeten verplichten zijn rust te nemen. Na elke uitlaatbeurt leg je jouw puppy verplicht even in de bench met een lekker botje waarop hij kan kluiven. Van kluiven worden honden rustig. In het begin zou je puppy best kunnen gaan protesteren, maar houd vol.
Je helpt je puppy hier namelijk erg veel mee.
Honden die te weinig rust krijgen, kunnen snel heel erg hyper en overprikkeld worden.
5> Bijten van angst.
Border Collies zijn gevoelige honden, maar ook erg slimme honden, die leren door ervaringen op te doen. Als er een drukke hond hun persoonlijke ruimte binnen komt, kan het zijn dat een jonge hond daarvan angstig wordt.
Vaak geeft een angstige hond een klein signaal aan de andere hond, maar als dat niet wordt gezien, dan kan jouw hond van zich af bijten of snauwen. De andere hond schrikt en vergroot zo snel mogelijk de afstand tot jouw jonge Border Collie.
Jouw hond ervaart dus dat het succesvol is om van je af te bijten of snauwen, want het creeërt de grotere afstand tot de andere hond, waarbij jouw hond zich veiliger voelt.
Hoe kun je jouw hond hiermee helpen, zodat het bijten niet vaker of erger wordt?
Zorg ervoor dat je opkomt voor jouw Border Collie. Zie je dat jouw hond ongemakkelijk wordt van een andere hond, vergroot dan de afstand tot die andere hond, en leid jouw hond af met een leuk spelletje. Kijk in mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden On the Road-Again” voor tips hoe je jouw hond hierin kunt begeleiden.
Klik op de link om de video te bekijken. Hierin geef ik tips hoe om te gaan met bijtgedrag van jouw puppy.
https://youtu.be/n9H873OZJ0s?feature=shared