Overmatig blaffen

Border Collies kunnen om diverse redenen blaffen.
Het is een manier van communiceren met mensen of andere dieren of honden. Blaffen is het uiten van een onderliggend gevoel van dat moment.
Vaak wordt blaffen als ongewenst gedrag gezien en afgestraft met ” Nee”, “Stil” of ” Laat dat”.
Soms wordt het gedrag blaffen zelfs met ergere middelen aangepakt.😒😳
Als je het blaffen van jouw Border Collie wilt verminderen of zelfs stoppen, dan is het erg belangrijk dat je de oorzaak gaat achterhalen.πŸ˜‰

Neem de oorzaak weg, dan zal het blaffen ook stoppen.

Alleen het blaffen afstraffen gaat je niet helpen.
Je negeert hiermee namelijk het gevoel van jouw hond. Hij wil jou iets duidelijk maken.
Blaffen is namelijk een erg intensieve uiting van opgelopen spanning.

Oorzaken kunnen zijn:
πŸ‘‰πŸ»Opwinding.
Opwinding kan al snel zorgen dat je hond gaat blaffen. Opwinding uit vrolijkheid, omdat er iemand op bezoek komt, of als je TE intensief gaat spelen.
πŸ‘‰πŸ»Angst.
Border Collies kunnen gaan blaffen naar andere honden, als ze een keer een negatieve ervaring hebben gehad met een andere hond. Ze hebben ontdekt dat blaffen de afstand tussen honden creΓ«ert die ze prettig vinden. Het blaffen, ontstaan uit aanvankelijk angst, levert ze iets op, de gewenste afstand.
πŸ‘‰πŸ» Over- of OnderPrikkeling.
Als je hond te weinig rust neemt en maar door gaat de hele dag, kan hij overprikkeld raken en enorm hyper en blafferig worden. Maar ook als je hond zich enorm verveelt en dus last heeft van onderprikkeling, kan hij gaan blaffen uit frustratie, verveling. Blaffen levert succes op, want ik krijg een reactie van mijn baas. En een negatieve reactie is ook een reactie.
πŸ‘‰πŸ» Grensbewaking.
Border Collies kunnen soms ineens hun veilige ruimte willen bewaken. Als je niet oppast kan je hond dan steeds vaker gaan blaffen. Hij kan gaan reageren op steeds meer dingen die hij hoort.
Denk aan langs rennende kinderen, de deurbel van de buren, een autodeur die dicht wordt gegooid. Er kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen, vaak is angst er een van. Verveling kan ook een oorzaak zijn.
πŸ‘‰πŸ»Alleen thuis blijven.
Honden zijn roedeldieren. Border Collies zijn honden die gefokt zijn om schapen bij elkaar te houden. Dat maakt dat Border Collies erg veel last kunnen hebben als iemand uit het gezin weg gaat of als de hond alleen thuis moet blijven.
Ze kunnen zich dan uiten door te gaan blaffen of huilen of janken. Als je het alleen thuis blijven niet goed traint kan een BorderCollie zelfs verlatingsangst ontwikkelen.
πŸ‘‰πŸ» Vragen om aandacht.
Border Collies zijn erg creatief als het gaat om aandacht vragen. Komen brengen van speeltjes op schoot, aandacht vragen om naar buiten te gaan, aandacht vragen door je aan te staren.
Het helpt je niet als je jouw hond vocaal gaat straffen voor het blaffen.
Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.

Blaft jouw hond vaak?

Weet jij welke oorzaak hieraan ten grondslag ligt?

Help je hond en ga daarop trainen.
Zo krijg je een hond, die rustiger wordt in zijn koppie en dus minder zal gaan blaffen.

Ik denk graag met je mee, meld je aan voor mijn training Overprikkeling. Klik op deze link.