Terrasje pakken, hond mee

Als je jouw hond gaat trainen, zodat hij mee kan als je op vakantie gaat, dan is het erg handig, dat je jouw jonge hond gaat leren dat hij braaf is, als hij rustig blijft liggen, ook al is er veel afleiding.

Hoe fijn zou het zijn, als je rustig op een terras kunt gaan zitten met een hond die rustig bij jouw voeten blijft liggen, omdat je hem dat ooit hebt aangeleerd?
Of dat je jouw hond hebt geleerd onder de tafel te blijven liggen, als je gaat eten in een restaurant.
Mensen denken vaak dat je nergens welkom bent met je hond, maar mijn ervaring is, dat je best welkom bent met een hond die rustig blijft liggen en geen overlast veroorzaakt.

Maar dat gaat niet zomaar!
Elke Border Collie is vaak enthousiast tegen mensen.
Het is aan jou, je jonge hond te trainen en uit te leggen dat hij heel erg braaf is, als hij rustig blijft liggen.
Dat het niet nodig is om alle mensen enthousiast te begroeten.
Dat uitleggen vergt training, geduld en herhaling.
Zodat jouw jonge Border Collie eraan gewend raakt hoe zich te gedragen op een terras of in een restaurant.

Maak de juiste opbouw in moeilijkheid!
Begin je training door aan de rand van het terras te gaan zitten op een plekje, waar weinig mensen langslopen. Leg je hond op een plek neer waar hij geen overlast veroorzaakt, dus niet midden in het pad, waar de serveersters lopen. Want dan krijgt je hond geen rust.
Leg je hond in de schaduw en geef hem een bakje water.
Elke keer als hij wilt opstaan dan zeg je rustig, ga maar liggen en geef je jouw jonge hond een beloning.
Blijf rustig, alleen dan blijft jouw hond ook rustig.

Overal in bijten

Puppy’s hebben vlijmscherpe tandjes voordat ze hebben gewisseld. Veel mensen met puppy’s hebben dat ervaren.
Ze lopen met krassen op hun handen, armen of benen.
Moet je dit bijten zomaar toelaten?
Of moet je er iets aan doen?

Er zijn diverse vormen van bijten.
1 Je hebt bijten om te ontdekken wat het is.
2 Je hebt bijten om je grenzen aan te geven.
3 Je hebt bijten om jou als baasje te testen.
4 Je hebt bijten van vermoeidheid.
5 Je hebt bijten van angst.

Welke vorm van bijten kun je gewoon toelaten? En bij welke vorm van bijten moet je ingrijpen?
Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te weten wat de reden is van het bijten.

1> Bijten om te ontdekken wat het is.
Puppy’s ontdekken de wereld met hun bekkie. Ze bijten overal in om te ontdekken wat het is. Ze proeven, ontdekken hoe hard iets is, testen hoe hard ze in iets mogen bijten.
Het is aan jou als baasje om duidelijk aan te geven waar je puppy wel in mag bijten en hoe hard je puppy mag bijten in jou.
Dat doe je door niet al het bijten af te straffen met een NEE. Maar er moet een vervolg op komen. Dus Nee, niet in de meubels bijten en daarna geef je je puppy iets waarin hij wel mag bijten en zeg je BRAAFFF. Zo ben je jouw puppy aan het leren welke vorm van bijten wel en niet oke is.

2> Bijten om je grenzen aan te geven.
Mensen zijn vaak geneigd om hun hond aan te raken of zelfs te pakken, als hij niet doet wat wordt gevraagd. Daarmee dring je de persoonlijke ruimte binnen van je hond, en dat op het moment dat jij boos of ongeduldig of gefrustreerd bent.
Bij gevoelige Border Collies resulteert dit vaak in bijten. Dit doen ze omdat ze schrikken van het feit dat ze ineens worden vastgepakt.
Het gaat altijd ten koste van het vertrouwen tussen jou en je hond.
Beter is het om je hond te lokken met iets lekkers en een vrolijke stem. Heb geduld! Forceer niks. Tel tot 10!!
Fysiek contact kan alleen als je zelf rustig bent.

3> Bijten om jou als baasje te testen.
Border Collies zijn erg slimme honden. Ze zijn het liefste met jou bezig, het liefste de hele dag. Maar als je niet oppast, kun je dan een Border Collie krijgen, die jouw om aandacht gaat vragen.
Het is dus belangrijk, dan je niet in gaat op dit gedrag.
Geef je hond in ieder geval twee keer per dag 5 a 10 minuten geestelijk vermaak. Zodat je een hond hebt die geestelijk moe is. Doe je dit niet of niet genoeg, dan kun je een Border Collie krijgen die jouw aandacht gaat opvragen. En negatieve aandacht is ook aandacht!
Kijk in mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden “On the Road-Again” voor leuke denkspelletjes, die je met jouw puppy dagelijks kunt doen, voor geestelijk vermaak.

4> Bijten van vermoeidheid.
Puppy’s en jonge honden hebben veel slaap nodig. Zo’n 16 tot 18 uur per 24 uur.
Border Collies zijn honden die graag bij jou in de buurt zijn. Het kan zijn dat jouw puppy steeds achter jou aan loopt als jij opstaat. Daardoor krijgt en neemt je puppy te weinig rust. Het kan zijn dat jouw puppy aan het einde van de dag ineens een heftige bui krijgt.
Ze worden dan heel erg hyper, gaan rond racen, vaak blaffen en ze kunnen dan ineens overal in gaat bijten. Niks is meer veilig.
Dan komt omdat je puppy over vermoeid is en aan het vechten is tegen de slaap. Als jij een puppy hebt die dit gedrag vertoont, dan zul je gedurende de dag jouw puppy moeten verplichten zijn rust te nemen. Na elke uitlaatbeurt leg je jouw puppy verplicht even in de bench met een lekker botje waarop hij kan kluiven. Van kluiven worden honden rustig. In het begin zou je puppy best kunnen gaan protesteren, maar houd vol.
Je helpt je puppy hier namelijk erg veel mee.
Honden die te weinig rust krijgen, kunnen snel heel erg hyper en overprikkeld worden.

5> Bijten van angst.
Border Collies zijn gevoelige honden, maar ook erg slimme honden, die leren door ervaringen op te doen. Als er een drukke hond hun persoonlijke ruimte binnen komt, kan het zijn dat een jonge hond daarvan angstig wordt.
Vaak geeft een angstige hond een klein signaal aan de andere hond, maar als dat niet wordt gezien, dan kan jouw hond van zich af bijten of snauwen. De andere hond schrikt en vergroot zo snel mogelijk de afstand tot jouw jonge Border Collie.
Jouw hond ervaart dus dat het succesvol is om van je af te bijten of snauwen, want het creeërt de grotere afstand tot de andere hond, waarbij jouw hond zich veiliger voelt.
Hoe kun je jouw hond hiermee helpen, zodat het bijten niet vaker of erger wordt?
Zorg ervoor dat je opkomt voor jouw Border Collie. Zie je dat jouw hond ongemakkelijk wordt van een andere hond, vergroot dan de afstand tot die andere hond, en leid jouw hond af met een leuk spelletje. Kijk in mijn Facebookgroep “Border Collie pup opvoeden On the Road-Again” voor tips hoe je jouw hond hierin kunt begeleiden.

Af, Sta en Zit aanleren.

Oefening “Zit”

Als je start met het trainen van je puppy of jonge hond, lees dan eerst onderstaande tips:

  • Begin je training in huis, zonder afleiding van andere mensen of dieren.
  • Train maximaal 2 x 5 minuten per dag met je puppy. Niet langer, niet vaker. Geef je puppy de tijd om na te denken over de oefeningen. Dan pas blijft je training ook echt “hangen”.
  • Bij het aanleren van de oefeningen “Af” ,”Sta” en “Zit” is het de bedoeling, dat je eerst de beweging gaat aanleren, voordat je een commando gaat geven. Ga dus geen 10 keren ZIT roepen, als je puppy nog niet begrijpt wat je daarmee bedoeld.
    Klik op de link hieronder om de video met uitleg te bekijken.
    https://www.youtube.com/watch?v=ZlCnftchhLs
  • Zorg voor super lekkere, kleine beloningsbrokjes. Ga met je puppy naar een dierenwinkel. Vraag bij de kassa om proefzakjes beloningsbrokjes. Neem drie verschillende soorten mee naar huis en laat thuis jouw puppy kiezen. Daarvan koop je een grotere hoeveelheid om mee te gaan trainen.
  • Neem als baasje de tijd voor het aanleren van deze oefeningen. Iets met haastige spoed….
  • Soms voert een puppy de oefening niet uit, zoals jij graag ziet.
    Het kan zijn dat hij jouw aanwijzingen niet volgt of begrijpt. Blijf geduldig en blijf zelf rustig en duidelijk met je aanwijzingen. Honden begrijpen emoties zoals frustratie en boosheid niet. Deze emoties zorgen niet voor een goede relatie gebaseerd op vertrouwen. Blijf dus rustig en geduldig tijdens je training. Lukt het niet, dan stop je de training.
    Morgen weer een dag.

De oefening AF.

Deze AF oefening kun je op 2 manieren trainen.
1>
Houd een brokje voor de neus van je hond en beweeg het brokje naar beneden en houd het even stil tussen de voorpoten van je puppy. Wacht even….tot je puppy het brokje daar ook ziet. Als je puppy het wil gaan pakken, beweeg jij je hand rustig van het puppy af naar voren. In het gunstige geval gaat je puppy er achteraan kruipen met zijn voorpoten en gaat hij liggen. Als hij dat doet geef je rustig de beloning en zeg ja Braaaffff AF, of Liggen of Down, het maakt niet uit welk commando je gebruikt. Maar gebruik wel steeds hetzelfde commando.
Als je puppy het niet snapt en gaat opstaan, dan begin je rustig opnieuw. Misschien bewoog je je hand te snel, te ver van je puppy vandaan. Beloon elke kleine poging met je stem.
2>
Wat je ook kunt doen is het volgende:
Ga met je billen op de grond zitten en trek je knieën een beetje op, zodat er een ruimte onder je benen ontstaat. Pak een brokje en lok je puppy onder je benen door. Kruipt hij onder je knieën door dan stop je je hand als je puppy onder je knieën is gaan liggen. Braafff liggen, of AF of Down zeg je dan en geef je puppy het beloningsbrokje.

De oefening ZIT.

Pak een beloningsbrokje en beweeg het rustig naar de neus van je puppy. Op het moment dat hij het wil pakken, beweeg je het rustig omhoog, over zijn koppie naar achteren.
Doordat je puppy omhoog gaan kijken, gaan de meeste puppy’s zitten. Als je puppy zit, geef je meteen het brokje vervolgt door Braafff Zit.
Beweeg je het brokje te hoog? Dan is de kans groot dat je puppy gaat op staan of opspringen.
Beweeg je het te snel, dan volgt je puppy het brokje niet. Beweeg je hand dus rustig. Bijt je puppy in je vingers? Maak een vuist en geef het puppy het brokje pas als hij echt zit.
Zeg geen nee als je puppy bijt, maak een vuist en blijf rustig door trainen. Als je Nee zegt, ontmoedig je je puppy en dat is niet wat je wilt.

De oefening STA.

De oefening Sta lijkt erg makkelijk, maar veel puppy’s gaan heel erg snel weer zitten, nadat ze een beloning hebben gekregen.
Het is dus erg belangrijk, dat je al heel snel je puppy gaat leren, dat STA gevolgd wordt door een rustig vervolg, waardoor blijven staan leuker is dan snel te gaan zitten. En dat vergt RUST en GEDULD van jou.

Als je de oefening Sta wilt gaan aanleren, zorg er dan eerst voor dat jij op dezelfde hoogte zit als je puppy. Hoe hoger jij zit, hoe meer geestelijke overwicht je hebt op je puppy. Je kijkt immers letterlijk neer op je afwachtende puppy.
Onzekere, schrikkerige puppy’s zullen de oefening Sta misschien helemaal niet comfortabel vinden om uit te oefenen, als jij hoger zit.
Ga dus op de grond zitten voor je puppy.

Pak een lekker brokje en houd dat voor de neus van je pup of jonge hond. Trek het rustig zo’n 15 cm naar voren, zodat je hond gaat opstaan om het brokje te pakken.
1> De eerste week, niet korter, geef je meteen het beloningsbrokje en zeg je Braafff Sta. Daarna zeg je meteen “Vrij”.
2> De tweede week, niet korter, geef je het brokje niet meteen, maar zeg je eerst Braaffff Staaa, en meteen erna geef je het brokje. Je stelt het geven van het brokje dus uit met twee a drie tellen. NIET LANGER!
3> De derde week, niet eerder, geef je het brokje pas na 5 tellen, niet meer, niet te snel gaan.

Zo bouw je de oefening, heel rustig aan uit.
Ga je te snel, dan gaat je puppy weer zitten.
Ga je te snel met de uitbreiding, dan leert je puppy niet dat blijven staan erg leuk is.
Kijk dus goed naar je eigen hond. Wordt hij onrustig? Vang het op met je stem, werkt dit niet geef dan sneller je beloning.
Werk samen met je hondje zodat hij leert dat hij op jou kan vertrouwen.

Hieronder vind je de link naar de video, waarbij ik uitleg geef over de bewegingen die jij maakt met je hand.
Dit om je hond zonder stem commando in de juiste positie te sturen.
https://youtu.be/ZlCnftchhLs

Begrijp je iets niet of lukt het je niet?
Meld je aan voor een 1-op-1 coaching gesprek.
Ik spreek je dan een half uur persoonlijk via videobellen.
Ik ga je persoonlijk helpen met jouw vragen over deze training.
https://www.ingridmeijer.nl/1-op-1-coaching-gesprek/