Je puppy op een goede manier socialiseren is erg belangrijk.
Maar is jullie door fokkers, hondenschool eigenaars of dierenartsen wel eens vertelt HOE je jouw pup de beste socialisatie geeft?
Veel mensen nemen hun puppy mee naar bijvoorbeeld een drukke winkelstraat. Of zetten hun puppy op de grond tussen een grote groep kinderen.
Je pup kan van deze drukke, lawaaierige omgeving enorm schrikken.
In feite confronteer je op dat moment jouw puppy met een overkill aan prikkels.
Confronteren is dus geen goeie manier van socialiseren. Je wilt immers niet dat je hond overal van schrikt.
Hoe socialiseer ik mijn puppy dan wel op een goede manier?
Dat doe je door je puppy langzaam te laten wennen aan drukke prikkels. Zorg voor een goede opbouw in moeilijkheid. Zorg dat je jouw pup een breed spectrum aan diverse ervaringen geeft voordat hij 12 weken oud is. Dan begint namelijk de eerste angst-fase.
Jouw pup kan dan ineens erg onzeker en schrikkerig worden van prikkels. Tijdens die angst-fase bied je jouw pup nog steeds nieuwe ervaringen aan, maar vergroot je de afstand, waardoor jouw puppy rustig kan wennen aan de prikkels, die je hem aanbied.
De eerste angst-fase duurt het langst, van 12 weken tot ongeveer 6 maanden. Daarna volgen nog drie angst-fases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren ongeveer twee weken lang.
Geef je puppy de tijd te wennen aan nieuwe dingen.
Geef je puppy de tijd om zijn omgeving in zich op te nemen.
Maak contact met je puppy.
Praat met je puppy als hij wat onzeker is. Beloon hem voor goed gedrag, steun je puppy, als hij ergens angstig op reageert.
Sommige mensen denken nog steeds dat als je een angstig hondje gerust stelt of steunt, dat het angstgedrag dan erger wordt. Maar niets is minder waar. Je puppy voelt zich gesteund door jou en dat versterkt jullie band, bovendien zal je puppy minder snel angstig reageren, als hij zich door jou gesteund voelt.
We gaan vaak in “standje haast” door het park. Vaak nog met mobile telefoon in de handen. Doe dat niet! Neem echt de tijd voor je puppy. Hij heeft alleen jou voor zijn welzijn.
Gun je puppy de tijd om te ontdekken, snuffelen (dat is informatie verzamelen!), om zich heen kijken, terwijl jij rustig op een bankje zit.
Doordat je jouw puppy tijd gunt, zal hij minder onzeker door je wandel omgeving lopen. Hij (her)kent immers de geurtjes die er liggen.
Herhalen, herhalen.
Puppy’s gaan door diverse levensfases heen. Het ene moment zullen ze meer openstaan om te trainen, dan het andere moment.
Wil je dat jouw pup of jonge hond went aan diverse omstandigheden? Dan zul je de ontmoetingen met die omstandigheden vaak moeten herhalen.
Voorbeeld, je wilt dat jouw puppy went aan het reizen met de trein.
Ga dan met je puppy van ongeveer 9 weken oud, op de arm, naar een station toe.
> Houd afstand van alle drukte en lawaai, als je merkt dat je puppy het spannend vindt.
> Verklein de afstand, als je merkt dat je puppy dat aan kan. Vanaf je arm kan hij alles zien en omdat je je puppy in je armen hebt, voelt hij zich veilig.
De week erna ga je weer naar het station en als je puppy dat aan kan, zet je hem even op de grond als jij op een bankje bent gaan zitten bij het station.
Gaat dat goed kun je de week erna met je puppy even kort de trein in en weer uit, voordat hij weg rijd. En zo bouw je aan het vertrouwen van jouw puppy.
Herhalen als je pup het spannend vind en uitbouwen als je puppy dat aan kan.
Als je je puppy of jonge hond in het eerste levensjaar veel verschillende ervaringen bied, kun je je hond goed meenemen als je op vakantie gaat. Hij heeft immers vertrouwen in jou als baasje. Samen over de wereld.
Klik op de link en bekijk mijn video.
Hierin geef ik uitleg hoe je jouw puppy op een goede manier kunt socialiseren.
https://youtu.be/clKCuxt6REk?feature=shared