Overmatig blaffen

Border Collies kunnen om diverse redenen blaffen.
Het is een manier van communiceren met mensen of andere dieren of honden. Blaffen is het uiten van een onderliggend gevoel van dat moment.
Vaak wordt blaffen als ongewenst gedrag gezien en afgestraft met ” Nee”, “Stil” of ” Laat dat”.
Soms wordt het gedrag blaffen zelfs met ergere middelen aangepakt.😒😳
Als je het blaffen van jouw Border Collie wilt verminderen of zelfs stoppen, dan is het erg belangrijk dat je de oorzaak gaat achterhalen.πŸ˜‰

Neem de oorzaak weg, dan zal het blaffen ook stoppen.

Alleen het blaffen afstraffen gaat je niet helpen.
Je negeert hiermee namelijk het gevoel van jouw hond. Hij wil jou iets duidelijk maken.
Blaffen is namelijk een erg intensieve uiting van opgelopen spanning.

Oorzaken kunnen zijn:
πŸ‘‰πŸ»Opwinding.
Opwinding kan al snel zorgen dat je hond gaat blaffen. Opwinding uit vrolijkheid, omdat er iemand op bezoek komt, of als je TE intensief gaat spelen.
πŸ‘‰πŸ»Angst.
Border Collies kunnen gaan blaffen naar andere honden, als ze een keer een negatieve ervaring hebben gehad met een andere hond. Ze hebben ontdekt dat blaffen de afstand tussen honden creΓ«ert die ze prettig vinden. Het blaffen, ontstaan uit aanvankelijk angst, levert ze iets op, de gewenste afstand.
πŸ‘‰πŸ» Over- of OnderPrikkeling.
Als je hond te weinig rust neemt en maar door gaat de hele dag, kan hij overprikkeld raken en enorm hyper en blafferig worden. Maar ook als je hond zich enorm verveelt en dus last heeft van onderprikkeling, kan hij gaan blaffen uit frustratie, verveling. Blaffen levert succes op, want ik krijg een reactie van mijn baas. En een negatieve reactie is ook een reactie.
πŸ‘‰πŸ» Grensbewaking.
Border Collies kunnen soms ineens hun veilige ruimte willen bewaken. Als je niet oppast kan je hond dan steeds vaker gaan blaffen. Hij kan gaan reageren op steeds meer dingen die hij hoort.
Denk aan langs rennende kinderen, de deurbel van de buren, een autodeur die dicht wordt gegooid. Er kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen, vaak is angst er een van. Verveling kan ook een oorzaak zijn.
πŸ‘‰πŸ»Alleen thuis blijven.
Honden zijn roedeldieren. Border Collies zijn honden die gefokt zijn om schapen bij elkaar te houden. Dat maakt dat Border Collies erg veel last kunnen hebben als iemand uit het gezin weg gaat of als de hond alleen thuis moet blijven.
Ze kunnen zich dan uiten door te gaan blaffen of huilen of janken. Als je het alleen thuis blijven niet goed traint kan een BorderCollie zelfs verlatingsangst ontwikkelen.
πŸ‘‰πŸ» Vragen om aandacht.
Border Collies zijn erg creatief als het gaat om aandacht vragen. Komen brengen van speeltjes op schoot, aandacht vragen om naar buiten te gaan, aandacht vragen door je aan te staren.
Het helpt je niet als je jouw hond vocaal gaat straffen voor het blaffen.
Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.

Blaft jouw hond vaak?

Weet jij welke oorzaak hieraan ten grondslag ligt?

Help je hond en ga daarop trainen.
Zo krijg je een hond, die rustiger wordt in zijn koppie en dus minder zal gaan blaffen.

Ik denk graag met je mee, meld je aan voor mijn training Overprikkeling. Klik op deze link.

Leren alleen zijn

Bij het aanleren van het alleen zijn is het raadzaam om de training in hele kleine stapjes op te bouwen.
Ga je te snel, dan kan jouw puppy verlatingsangst ontwikkelen. Lees eerst de basis do’s en don’ts. Volg daarna het aangegeven stappenplan.

Do’s:
Als je puppy in slaap valt, leg je je puppy elke keer rustig in zijn bench. Laat het deurtje open, zodat als je puppy weer wakker wordt hij er zo uit kan lopen. Geef je puppy zijn eten elke keer in zijn bench. Krijgt hij een speeltje of brokje? Geef het in de bench. Zo gaat je pup de bench als vertrouwde plaats zien en dat is een goede basis. Hang aan de tralies van de bench een waterbakje, zodat jouw hond ook in de bench kan drinken. Leg een kleed of deken op de bench, zodat een soort veilig holletje wordt. Laat de voorkant altijd open, zodat je hond jou nog kan zien.
Don’ts:
Straf je puppy nooit als hij in de bench onrustig wordt. Ga naast de bench op de grond bij je puppy zitten en praat rustig tegen je puppy. Zodra hij rustig is geworden zet je het deurtje weer open.
Zet de bench op een plek waar je veel bent, het liefst in de woonkamer, maar zet de bench niet voor de verwarming of kachel.

Stappenplan: leren alleen zijn

Lees het stappenplan hieronder.
Breid pas uit, als het goed gaat, daarbij is het erg belangrijk dat je jezelf en je hond geen tijdslimiet oplegt.
Een tijdslimiet geeft geen rust, niet voor jou en niet voor je puppy.

Week 1:

Als je je puppy net in huis hebt, is het verstandig om je puppy nog niet meteen alleen te laten. Je puppy moet eerst wennen aan zijn nieuwe woonomgeving zonder moeder en broertjes en zusjes.
Je puppy heeft die eerste week echt jouw steun en aanwezigheid nodig.
Wat je al wel kunt doen is het volgende: elke keer als je puppy gaat slapen leg je hem voorzichtig in zijn bench. Laat het deurtje open, zo kan je puppy er weer uit als hij wakker wordt.

Week 2:

In de tweede week ga je jouw puppy al een beetje voor bereiden op het even heel erg kort alleen zijn. Maar je laat hem nog niet echt alleen.
Je begint als volgt: Als je puppy gaat slapen ergens buiten de bench, dan leg je je puppy rustig in zijn bench. Nu doe je wel het deurtje dicht. Als je puppy wakker wordt en gaat piepen, ga dan voor de bench op de grond zitten. Praat rustig tegen je puppy en aai je puppy door de tralies heen totdat hij weer rustig is geworden. Pas als je je puppy rustig hebt gepraat, doe je het deurtje weer open.
Ga meteen met je puppy naar buiten voor een plasje of meer.

Week 3:

Pas als je puppy rustig blijft in de bench, kun je gaan uitbreiden.
Je puppy kan last krijgen van verlatingsangst als je te snel gaat.
Als je puppy rustig blijft als hij in de bench is met het deurtje dicht, kun je twee tellen uit het zicht gaan en meteen weer terug komen.
Jouw puppy leert zo dat jij af en toe even uit het zicht bent, maar altijd weer terug komt.
>Als je puppy rustig is gebleven beloon je dat en laat je je puppy weer los en ga je weer voor een plasje of meer naar buiten.
>Als je puppy is gaan piepen toen je even uit het zicht verdween, zorg je er eerst voor dat je puppy weer rustig is, voordat je hem uit de bench laat. Ga voor de bench op de grond zitten en aai rustig je puppy door de tralies heen. Praat je puppy weer rustig. Daarna laat je je puppy los en ga je naar buiten voor een plasje of meer.

Na de derde week:

Als je puppy rustig is gebleven in de bench, toen je even kort uit het zicht was van je puppy, is dat natuurlijk supergoed.
Maar pas op, breid de tijd dat je je puppy alleen laat echt heel rustig aan op. Ga je te snel, dan kan je puppy nog steeds last krijgen van verlatingsangst en heel erg gaan piepen of blaffen.

Algemene tips om je puppy een beetje te helpen comfortabel alleen te blijven.

  • Leg een door jou gedragen oud shirt in de bench bij je puppy, jouw geur geeft je puppy rust.
  • Zet de radio of tv aan op kinderprogramma’s. Puppy’s worden vaak rustig van dat soort geluiden.
  • Dek je bench af met een doek, maar laat de voorkant altijd open. Door een doek op de bench krijgt de hond een geborgen gevoel van een veilig holletje.
  • Voer een gewoonte in, zodat je je hond voorbereid op het feit dat hij even alleen moet blijven. Ik geef mijn honden altijd een lekker koekje in hun bench en ik zeg: “Vrouwtje komt zo weer terug”.
  • Ga NOOIT stiekem de deur uit als je hond net ligt te slapen. Jouw puppy kan dan erg schrikken als hij weer wakker wordt als hij merkt dat jij er niet bent.