Meer doen, te weinig activiteit

Border Collies zijn slimme en gevoelige honden.
Zij hebben om die reden een goede balans nodig tussen activiteit en rust. Maar ook de balans tussen geestelijk en lichamelijk vermaak moet kloppen.

Als een slimme hond zoals de Border Collie is te weinig geestelijke activiteiten aangeboden krijgt, dan gaan ze zelf “werk” zoeken en dat is meestal niet gewenst gedrag, zoals auto’s of fietsers drijven. Kinderen opjagen en happen en soms ook schaduwen jagen.

Lees de paragraaf Hoe zorg ik voor geestelijk vermaak?
Daarin staat precies vermeld, hoe je jouw hond geestelijk meer kunt uitdagen. Veel plezier samen!

Wandel en voer je hond op vaste tijden

Wandel op vaste tijden en voer van jouw hond(en) ook op vaste tijden.
Wandel minimaal vier keer per dag met je hond buiten, ook al heb je een grote tuin. Jouw slimme Border Collie verdient de ervaringen en ontmoetingen buiten jouw tuin.
Sommige mensen hebben de tuin helemaal voor hun Border Collie. Er ligt speelgoed genoeg, de hond mag naar hartenlust graven tot hij in China is gekomen. Toch is een tuin een plek waar je hond zich enorm kan vervelen. Hij kent immers alle geuren al en er is verder niks te beleven voor een slimme hond, zoals een Border Collie.
Die verveling ontstaat omdat een Border Collie graag samen met zijn baas aan het werk is. Dus samen trainen, samen de wereld verkennen, samen sporten. Daar worden ze gelukkig van.
Je hond uitlaten in eigen tuin is tevens gevaarlijk voor de gezondheid van je hond. Ook al ruim je de poep op, je hond kan snel een wormbesmetting oplopen.

Geef je hond eten op zijn vaste plek in huis en laat je hond rustig eten. Geen andere honden of kinderen mogen bij je hond kunnen komen tijdens het eten. Hij moet rustig de tijd krijgen om zijn bak leeg te eten.